
Karesi ilçesinde bulunan Gazi Mustafa Kemal Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinden Elif ŞEKERCİOĞLU ve Berru Peri UÇUR, Fransa'nın gastronomi alanında dünyaca ünlü Michelin yıldızlı Georges Blanc Restoranı'nda üç aylık mesleki stajlarını tamamladılar. Staj programına katılan öğrenciler; Erasmus+ programı sayesinde sadece mutfağa değil, kültüre, sürdürülebilirliğe ve dil eğitimine de dokunan çok yönlü bir öğrenme sürecini deneyimlediler.
Gastronominin Kalbinde Eğitim
Staj boyunca öğrencilerimiz:
- Fransız mutfağının temel taşları olan klasik pişirme teknikleriyle birlikte, çağdaş sunum ve lezzet anlayışını deneyimlediler,
- Sürdürülebilir mutfak uygulamalarına aktif şekilde katılarak doğaya ve kaynaklara duyarlı üretim süreçlerini öğrendiler,
- Uluslararası mutfaklarda geçerli olan hijyen, düzen ve zaman yönetimi gibi becerilerde önemli kazanımlar elde ettiler.
Kişisel ve Kültürel Gelişim Bir Arada
Gastronomi eğitiminin ötesinde bu deneyim; öğrencilere dil, kültür ve sosyal beceriler açısından da önemli katkılar sağladı.
- Fransız mutfak terminolojisiyle birebir çalışma imkânı bulan öğrencilerimiz, aktif yabancı dil kullanımı ile dil becerilerini geliştirirken,
- Günlük yaşantının içinde yer alarak Fransız yaşam kültürünü yakından gözlemlediler,
- Çok uluslu bir ekip içinde çalışarak farklılıklara saygı, takım ruhu ve özgüven gibi temel yaşam becerileri kazandılar.
Geleceğin Şefleri Yetişiyor
İl Millî Eğitim Müdürü Murat DEMİR:
"Bu tür uluslararası staj deneyimleri, mesleki ve teknik eğitim gören öğrenciler için yalnızca bir stajdan ibaret değildir; aynı zamanda geleceğin nitelikli iş gücünü oluşturacak bireylerin vizyonunu genişleten ve onların dünya ile entegre olmasını sağlayan eşsiz bir fırsattır. İl Millî Eğitim Müdürlüğü olarak, öğrencilerimizin yurt dışındaki başarılı çalışmalarını gururla takip ediyor; mesleki eğitimin kalitesini artıran bu tür projeleri desteklemeye devam ediyoruz."